Odpowiednie przechowywanie mleka jest kluczem, jeśli chodzi o prawidłowe, zdrowe żywienie dziecka. Dowiedzmy się ile może stać mleko modyfikowane w poszczególnych warunkach.
Ile może stać mleko modyfikowane – podgrzewacz?
Decydując się na karmienie niemowlaka mlekiem modyfikowanym, powinniśmy znać kilka bardzo istotnych informacji odnośnie jego przechowywania, zagęszczania, a także mieszania. W tym artykule skupimy się głównie na tym, ile może stać mleko modyfikowane w butelce.
Warto rozróżnić tutaj określone czasy przechowywania w następujących warunkach:
- w podgrzewaczu,
- w temperaturze pokojowej,
- w lodówce.
Zacznijmy, więc od pierwszej pozycji, czyli ile może stać mleko modyfikowane w podgrzewaczu. Tak jak wspomnieliśmy już o tym w artykule, czy mleko modyfikowane można podgrzać, podgrzewacz powinien służyć jedynie do podgrzewania mleka bezpośrednio przed podaniem go dziecku. Nie powinniśmy traktować go jako miejsca przechowywania mleka.
Błędem jest przygotowanie mleka na noc i włożenie go do podgrzewacza, aby w każdej chwili można było podać go maluchowi. Taka sytuacja może doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Pamiętajmy, że im wyższa temperatura, tym lepsze warunki do rozwoju bakterii. Butelka z mlekiem powinna, więc stać w podgrzewaczu tylko przez chwilę, do momentu podgrzania mleka.
Ile może stać mleko modyfikowane w butelce?
Jak to jest z temperaturą pokojową, ile może stać mleko modyfikowane w takich warunkach, ponieważ nie zawsze musimy wkładać butelkę do lodówki. Za średnią temperaturę pokojową uznaje się 20 stopni Celcjusza. Świeżo przygotowane mleko może stać w tej temperaturze nie dłużej niż dwie godziny.
Jeśli jednak jest cieplej w pomieszczeniu, w którym przechowujemy mleko, to ten czas należy skrócić. Natomiast w przypadku panujących upałów, warto zrezygnować lub znacznie ograniczyć czas przechowywania przygotowanego mleka modyfikowanego, aby nie rozwijały się w nim bakterie, a jak wiemy zdrowie dziecka jest najważniejsze.
Zastanawiając się nad zagadnieniem, ile może stać mm w butelce, to najdłuższy czas będzie w lodówce. Uznaje się, że powinien być to okres do 24 godzin. Po przygotowaniu mleka, powinniśmy je schłodzić do temperatury 4 stopni Celcjusza. Taka temperatura panuje zazwyczaj na środkowych półkach w lodówce. Wkładając butelkę do lodówki zabezpieczmy ją nakrętką. Zwróćmy uwagę na to, aby nie stała z założonym smoczkiem.
Komentarze 1